Sint Jorishof en Gent: leuke kitsch en middeleeuwse charme

 

Sint Jorishof: pand met geschiedenis

Het Sint Jorishof in Gent, of Cour St. Georges is zeker de moeite waard en kun je bijna niet missen. Bij een weekendje Gent, stad met een goed bewaarde middeleeuwse kern, hoort immers ook lekker eten.  Een restaurant annex zaalverhuur in één van de oudste horecapanden van Gent, sinds de 16e eeuw in gebruik en nu in handen van een vrolijke Thibault Gettemans.

De man heeft er duidelijk zin in. Enthousiast vertelt hij over zijn zaak, laat hij de zalen in aanbouw zien en het koetshuis achter de zaak. Soms helpt hij zelf zelf mee in de bediening, trots als hij is op de vleesselectie. Het eten is Vlaams met uitgebreide bierkaart. Per gerecht staat in de kaart ook een aanbeveling voor een bijpassend biertje.

Sint Jorishof heeft geen hergebruikt hout of post-industrieel interieur

Nee, geen authentiek bedoelde post-industriële inrichting met onbewerkt hout, ruwe muren en blote lampen, dit is echte kitsch met een vette knipoog, die werkt. Het lijkt zelfs wel een onbewust hipstervrije zone. Het vlees, eten, bier, inrichting en de ambiance zijn hier de sterren. De inrichting is eigenlijk gewoon Kitsch, zoals Thibault zelf zegt. Kitsch en nogmaals kitsch. Leuke kitsch, soms stijlvol of zelfs compleet over the top, zoals in het schreeuwend drukke koetshuis.

Sint Jorishof is trots op het vlees. Het ligt uitgebreid uitgestald in een glazen vitrine, met ras van de koe en vlag van het land van herkomst. Het uitkiezen van het vlees is voor sommige gasten ook een waar ritueel dat begint bij de glazen vitrine, gevolgd door Thibault of een ober die het vlees gezouten en gepeperd laat zien voor het op de grill belandt. Het ritueel eindigt met het serveren van de maaltijd op tafel, door obers in retro tenue. Op het vlees staan de vlaggetjes van het land van herkomst weer fier overeind.

Zeker de moeite van een bezoek waard, vooral voor de echte vleeseters, dus vegans beware!

Sint Jorishof interieur en bar restaurant door michaeloplocatie