Airbnb-fotografie om op te vallen tussen de massa

De rol van Airbnb-fotografie bij verhuur

Goede airbnb-fotografie is echt essentieel om nog op te vallen tussen het alsmaar groeiende aanbod op deze verhuursite. Hoe krijg je je huis verhuurd voor een goede prijs wanneer het jij het wil? Toeristen willen in het luxe segment een smaakvol ingerichte woning zien, niet groter of lichter dan in werkelijkheid, die verder schoon is.

De verhuurprijs is dan ook minder bepalend dan velen denken. De ervaring tijdens het verblijf, de inrichting en ligging van de woning zijn doorslaggevend. De ligging heb je als verhuurder niet voor het kiezen op het moment dat je besluit te verhuren via Airbnb, de inrichting en de service echter wel.

Goede airbnb-fotografie brengt de sfeer en de authenticiteit van een vakantiewoning goed in beeld. De gasten komen er immers niet om lang in te wonen, maar willen een een leuke, authentieke ervaring. Ze kijken dan ook heel anders naar een woning dan een potentiële koper naar een woning kijkt. Kopers letten op de indeling van een woning, zodat ze een beeld kunnen vormen hoe ze die kunnen inrichten. Vakantie huurders kijken vooral naar de sfeer, inrichting en de faciliteiten. Hier voeg ik als interieurfotograaf waarde toe, met inzicht in het gebruik van licht, de compositie en styling.

Service

Voor wat de service betreft: een verhuurder die snel en duidelijk reageert op alle vragen gedurende het boekingsproces en goede service met persoonlijke aandacht biedt wanneer de gasten arriveren, zijn essentieel voor onderscheidende reviews. Doe bijvoorbeeld suggesties die niet in alle reisgidsen staan, maar wel authentiek zijn. De gast wil immers de “live like a local” ervaring.  Als je bijvoorbeeld van kunst houdt, zorg ervoor dat dit blijkt uit de inrichting van de woning en stel bezienswaardigheden voor die kunstminnende gasten aanspreken. Geef een welkomstgeschenk, denk aan je persoonlijke suggesties.

Nederland, Amsterdam en Airbnb

Het lijkt ondertussen alsof heel Amsterdam zijn woning via Airbnb aanbiedt aan toeristen. Inmiddels gaat dit voor steeds meer steden in Nederland gelden. Voor veel Amsterdammers die net een huis hebben gekocht misschien zelfs een noodzakelijkheid, gelet op de hoge lening die ze hebben moeten afsluiten. Wil je nog kunnen aflossen, dan biedt verhuur via Airbnb een uitkomst.

De gemeente heeft echter voorwaarden gesteld aan dit zogenaamde vakantieverhuur. Zo mogen bewoners hun woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren aan toeristen en aan hooguit 4 personen per keer.

Het is dus belangrijk binnen deze beperkende voorwaarden zo goed effectief mogelijk de huurders aan te trekken die zich tot jouw specifieke woning voelen aangetrokken en de huurprijs willen betalen.

Airbnb-fotografie woonkamer en tuin

Enige tijd geleden is deze mooie woning met tuin op Airbnb geplaatst. Sindsdien hebben gemiddeld 3 mensen per dag de woning bewaard en zijn de recensies heel lovend. Opvallend  zijn de reacties van gasten die het konden waarderen dat het appartement net zo mooi was als de foto’s en dat de foto’s ook accuraat waren. Missie geslaagd voor mij en voor de opdrachtgever, die heel tevreden was over de resultaten.